maandag 24 maart 2014

Spekkie naar ons bekkie

Jeder Konsequenz führt zum Teufel en dus voelen we ons vandaag niet te beroerd om even van ons geloof te vallen. We roepen namelijk maar al te graag dat het te simplistisch is om een direct verband te leggen tussen voeding en gezondheid. Maar vandaag komt ons dat even wat minder goed uit. In The Guardian heeft namelijk een heel stuk gestaan over mythes over gezonde voeding. Volgens de auteur zijn we consequent op het verkeerde been gezet en zijn de adviezen die aan de overkant van het kanaal worden gegeven - ze lijken als twee druppels water op die van het Voedingscentrum - stuk voor stuk fout.

Maar als we echt consequent zouden zijn, dan zouden we net zo weinig belang hechten aan argumenten die ons goed uitkomen als aan die die ons niet goed uitkomen. We zijn echter ook maar mensen en dus al vast een korte opsomming. 


Eieren

Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten zijn eieren het meest veelzijdig voedzame eten wat je kunt vinden en is er geen enkel reden de consumptie hiervan te beperken.
Volgens de inzichten van het Voedingscentrum: Eieren bevatten onder andere veel eiwit en vitamines. Maar in eieren zit ook cholesterol. Zo’n 3 tot 4 eieren per week passen prima in een gevarieerd eetpatroon.
Boter
De eerste generatie margarines bleken effectieve veroorzakers van hartaandoeningen. Dit maakt het lastig om claims van deze tak van industrie te vertrouwen. Je bent veiliger af met de oude vertrouwde boter.
Volgens de huidige inzichten van het Voedingscentrum: Kies producten met zo min mogelijk verzadigd vet. Dat zijn de zachte soorten vet, zoals halvarine voor op brood, vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles en alle soorten olie.
Voor op brood heeft halvarine de voorkeur. Dit heeft een laag vetgehalte en levert daardoor minder calorieën. Aan halvarine en margarine wordt vitamine A en vitamine D toegevoegd. Smeer je geen halvarine of margarine op brood, gebruik dan vloeibare margarine uit een knijpfles. De vitamines worden ook hieraan toegevoegd.
Rood vlees
Vleesproducten die stijf staan van de toevoegingen dienen te worden vermeden. Maar vlees van dieren die buiten hebben gelopen, gras hebben gegeten (runderen) is een rijke bron van geconjugeerd linoleenzuur hetgeen het risico op kanker, overgewicht en diabetes reduceert.
Volgens de huidige inzichten van het Voedingscentrum: Het lijkt erop dat het advies is om zoveel mogelijk mager vlees te eten. Apart is overigens het advies om beenham te eten en geen achterham.
Zout
Prefab voedsel zit vol zout om de smaak nog enigszins acceptabel te maken, maar er is geen enkel bewijs dat verstandig zoutgebruik door mensen die zelf koken een probleem kan opleveren.
Het voedingscentrum lijkt erg omzichtig om te springen met prefab voedsel.
Suiker
Suiker en zoetstoffen, ongeacht de vorm, kunnen het beste worden gemeden, wen liever aan een wat minder zoete smaak..
Volgens de huidige inzichten van het Voedingscentrum: --- geen aparte vermelding al staat er ergens wel dat je beter geen suiker of honing in koffie en thee kunt doen. Uiteindelijk is er wel wat te vinden, maar niet via de adviezen, maar als je gaat spitten in de encyclopedie kan je uiteindelijk wel wat vinden. Vreemd blijft dat de waarschuwingen tegen verzadigde vetzuren van het scherm af spatten, maar dat suiker kennelijk niet als een echt probleem wordt gezien.
[wordt vervolgd]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten